Discussion:
MikTex 2.9 - problem installing packages on the fly (after initial update formats problem)
(too old to reply)
rob27
2015-11-15 18:44:26 UTC
Permalink
Raw Message
I've been using MikTex on a Windows 7 machine for a while without any problems; it has always successfully installed packages on the fly with <Random package repository> specified. After a re-install of Windows 7, I've had to re-install MikTex (version 2.9.5721). (N.B. I've tried both the 32 bit and 64 bit versions.)

Here's the test file I typeset (with pdfLatex+MakeIndex+BibTex):
---------------------------------------------------------------------------
\documentclass[12pt]{article}
\begin{document}
test doc
\end{document}
---------------------------------------------------------------------------

MikTex returned the following error:
---------------------------------------------------------------------------
You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.

Sorry, but C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\texify.exe did not succeed.

The log file hopefully contains the information to get MiKTeX going again:

C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/texify.log

You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.
---------------------------------------------------------------------------

This was the entry in texify.log:
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 17:34:29,806Z INFO texify - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - The operation failed for some reason.
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Info: C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\initexmf.exe
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Source: Libraries\MiKTeX\Core\Process.cpp
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Line: 290
---------------------------------------------------------------------------

After searching the internet I tried the following (blindly, because I have no idea what these actions do):
1. In MikTex Package Manager (Admin) I selected: Repository | Synchronise.
After this the same error occurred.
2. In MikTex Settings (Admin) I selected: General | Update Formats. This
appeared to solve the problem, because I then successfully typeset the
document.

I then added "\usepackage{microtype}" to the test file and tried to typeset it. In the "Package Installation" dialog that popped up, I clicked "Install" with "<Random package repository>" selected. I then got the error:
---------------------------------------------------------------------------
Unfortunately, the package microtype could not be installed.Please check the log file:
C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/pdflatex.log

! LaTeX Error: File `microtype.sty' not found.

Type X to quit or <RETURN> to proceed,
or enter new name. (Default extension: sty)

Enter file name:
---------------------------------------------------------------------------

Here's the entry in pdflatex.log:
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 18:02:27,177Z INFO pdflatex - installing package microtype triggered by tex\latex\microtype\microtype.sty
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - No Data
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Info: get host by name failed in tcp_connect()
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Source: Libraries\MiKTeX\PackageManager\PackageManager.cpp
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Line: 1612
---------------------------------------------------------------------------

In MikTex Settings (Admin) I then tried: General | Refresh FNDB. However, this just took me back to the original error.

Finally, I ran MikTex Update (Admin), but this didn't solve the problem.

I'm now stuck, so any suggestions would be much appreciated.
rob27
2015-11-15 19:36:23 UTC
Permalink
Raw Message
Post by rob27
I've been using MikTex on a Windows 7 machine for a while without any problems; it has always successfully installed packages on the fly with <Random package repository> specified. After a re-install of Windows 7, I've had to re-install MikTex (version 2.9.5721). (N.B. I've tried both the 32 bit and 64 bit versions.)
---------------------------------------------------------------------------
\documentclass[12pt]{article}
\begin{document}
test doc
\end{document}
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.
Sorry, but C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\texify.exe did not succeed.
C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/texify.log
You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 17:34:29,806Z INFO texify - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - The operation failed for some reason.
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Info: C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\initexmf.exe
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Source: Libraries\MiKTeX\Core\Process.cpp
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Line: 290
---------------------------------------------------------------------------
1. In MikTex Package Manager (Admin) I selected: Repository | Synchronise.
After this the same error occurred.
2. In MikTex Settings (Admin) I selected: General | Update Formats. This
appeared to solve the problem, because I then successfully typeset the
document.
---------------------------------------------------------------------------
C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/pdflatex.log
! LaTeX Error: File `microtype.sty' not found.
Type X to quit or <RETURN> to proceed,
or enter new name. (Default extension: sty)
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 18:02:27,177Z INFO pdflatex - installing package microtype triggered by tex\latex\microtype\microtype.sty
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - No Data
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Info: get host by name failed in tcp_connect()
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Source: Libraries\MiKTeX\PackageManager\PackageManager.cpp
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Line: 1612
---------------------------------------------------------------------------
In MikTex Settings (Admin) I then tried: General | Refresh FNDB. However, this just took me back to the original error.
Finally, I ran MikTex Update (Admin), but this didn't solve the problem.
I'm now stuck, so any suggestions would be much appreciated.
Sorry, I forgot to say that I can install packages successfully using the package manager, but I'd like to know how to solve the above problem.
z***@gmail.com
2017-02-18 22:00:09 UTC
Permalink
Raw Message
Post by rob27
Post by rob27
I've been using MikTex on a Windows 7 machine for a while without any problems; it has always successfully installed packages on the fly with <Random package repository> specified. After a re-install of Windows 7, I've had to re-install MikTex (version 2.9.5721). (N.B. I've tried both the 32 bit and 64 bit versions.)
---------------------------------------------------------------------------
\documentclass[12pt]{article}
\begin{document}
test doc
\end{document}
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.
Sorry, but C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\texify.exe did not succeed.
C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/texify.log
You may want to visit the MiKTeX project page (http://miktex.org), if you
need help.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 17:34:29,806Z INFO texify - running 'initexmf --quiet --update-fndb' to refresh the file name database
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - The operation failed for some reason.
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Info: C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin\initexmf.exe
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Source: Libraries\MiKTeX\Core\Process.cpp
2015-11-15 17:34:29,884Z FATAL texify - Line: 290
---------------------------------------------------------------------------
1. In MikTex Package Manager (Admin) I selected: Repository | Synchronise.
After this the same error occurred.
2. In MikTex Settings (Admin) I selected: General | Update Formats. This
appeared to solve the problem, because I then successfully typeset the
document.
---------------------------------------------------------------------------
C:/Users/Rob/AppData/Local/MiKTeX/2.9/miktex/log/pdflatex.log
! LaTeX Error: File `microtype.sty' not found.
Type X to quit or <RETURN> to proceed,
or enter new name. (Default extension: sty)
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
2015-11-15 18:02:27,177Z INFO pdflatex - installing package microtype triggered by tex\latex\microtype\microtype.sty
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - No Data
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Info: get host by name failed in tcp_connect()
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Source: Libraries\MiKTeX\PackageManager\PackageManager.cpp
2015-11-15 18:02:29,213Z FATAL pdflatex - Line: 1612
---------------------------------------------------------------------------
In MikTex Settings (Admin) I then tried: General | Refresh FNDB. However, this just took me back to the original error.
Finally, I ran MikTex Update (Admin), but this didn't solve the problem.
I'm now stuck, so any suggestions would be much appreciated.
Sorry, I forgot to say that I can install packages successfully using the package manager, but I'd like to know how to solve the above problem.
Hi rob27: Were you able to solve this issue? I seem to be running into this same issue. Manual install of packages is successful but auto (on-the-fly) install does not work.
Loading...